Σ.Ε.Ο.Τ.Α.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
VIDEO
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - LIVE
ΕΡΤ1 - LIVE
Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΑΡΘΡΑ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΚΕ.Π.Α.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ


22/5/2013

Ώρα κρίσης για 200.000 υπαλλήλους
 
Κλειδί για την επιλογή των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τον επόμενο μήνα αποτελούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των οργανισμών. Μέχρι τις 3 Ιουνίου θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό και ο κατάλογος με τους καταργούμενους φορείς.
 
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο, αφού πλησιάζει η ώρα της «κρίσης» για 200.000 δημοσίους υπαλλήλους από τους οποίους οι 12.500 θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.
 
Η αξιολόγηση του προσωπικού θα γίνει με την αποτύπωση των προσόντων τους και ο καθορισμός των νέων κριτηρίων για τη διαθεσιμότητα θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης που αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του Μαΐου.
 
Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και να παραδοθεί η λίστα με τους καταργούμενους φορείς απ΄ όπου αναμένεται να απολυθούν 2.000 υπάλληλοι, το αργότερο μέχρι τις 3 Ιουνίου.
 
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «τρέχει» τη διαδικασία εφαρμογής των νέων οργανογραμμάτων σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς που θα αποτελέσει το «κλειδί» για να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του έτους εκ των οποίων οι πρώτοι 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
 
Οι υπάλληλοι που θα κριθούν πλεονάζοντες στα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών και θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας με στόχο να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες θα προκύψουν από τους φορείς στους οποίους έχει γίνει η επεξεργασία των νέων οργανισμών και έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι οποίοι είναι: οι κεντρικές υπηρεσίες όλων των υπουργείων απ΄ όπου αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 υπάλληλοι, νοσοκομεία, εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Εργασίας, ο ΕΟΦ, η αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση Αττικής αλλά και 13 ΟΤΑ που έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών τους.
 
Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι δήμοι Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και τις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα καθοριστούν νέα κριτήρια για τη διαθεσιμότητα καθώς η σχετική υπουργική απόφαση την οποία έχει υπογράψει ο Α. Μανιτάκης αφορούσε την κινητικότητα των πρώτων 2.000 υπαλλήλων που τέθηκαν στο νέο καθεστώς από τον Νοέμβριο και ολοκληρώνεται η διαδικασία επανατοποθέτησής τους σε άλλες υπηρεσίες, τις επόμενες ημέρες.
 
Το νέο σύστημα θα αφορά την αποτύπωση των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων με τη μοριοδότηση των πτυχίων, της προϋπηρεσίας, της εργασιακής και διοικητικής εμπειρίας αλλά και τις ειδικές γνώσεις που διαθέτουν.
 
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζητά και τη μοριοδότηση της διαδικασίας πρόσληψης προκειμένου να θέσει σε πλεονεκτικότερη θέση τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ.
 
Μοριοδότηση

Στις υπηρεσίες όπου οι θέσεις των νέων οργανογραμμάτων θα είναι μειωμένες σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί, όσοι λάβουν τα λιγότερα μόρια θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, και θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους έως και για ένα έτος προκειμένου να τοποθετηθούν σε θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.
 
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα κριτήρια μοριοδότησης ανά κατηγορία υπαλλήλων όπως για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς ή στους ένστολους που θα εξειδικευτούν ανά υπουργείο, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα πραγματοποιηθεί μόνο στις υπηρεσίες που καταγράφεται πλεονάζον προσωπικό.
 
Από τη διαδικασία της αξιολόγησης θα εξαιρεθούν οι διευθυντές και οι υπάλληλοι με κοινωνικά κριτήρια, ενώ οι προσοντούχοι υπάλληλοι θα «προστατευτούν» από τη διαθεσιμότητα αφού θα υπάρχει αυξημένη μοριοδότηση για τα προσόντα τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
 
Πηγή : ethnos.grΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
VIDEO
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - LIVE
ΕΡΤ1 - LIVE