Σ.Ε.Ο.Τ.Α.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
VIDEO
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - LIVE
ΕΡΤ1 - LIVE
Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΑΡΘΡΑ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΚΕ.Π.Α.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ


10/7/2013

Απομακρύνονται χιλιάδες συμβασιούχοι με δίκες – εξπρές
 
«Πράσινο φως» για την ταχύτερη απομάκρυνση το πολύ μέχρι τέλος του 2013, των συμβασιούχων του δημοσίου τομέα που παραμένουν στις θέσεις τους μέσω προσωρινών δικαστικών διαταγών, ανάβει η κυβέρνηση με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, που συρρικνώνουν την ουσία και τη διάρκεια της προσωρινής δικαστικής προστασίας και επιβάλλουν όλες οι σχετικές υποθέσεις να έχουν εκδικαστεί πριν από τον Νοέμβριο, ώστε μέχρι τα τέλη του 2013 να έχουν ξεκαθαρίσει με έκδοση αποφάσεων.

Ταυτόχρονα, πέρα από την απομάκρυνση των συμβασιούχων του Δημοσίου, η κυβέρνηση περιορίζει τη δικαστική προστασία και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που πρόσφατα είχαν πετύχει να ενισχύσουν το νομικό οπλοστάσιό τους σε περίπτωση παράνομης απόλυσής τους. Έτσι επιχειρείται να καταργηθεί πρόσφατη ρύθμιση που επέτρεπε στο δικαστήριο να «παγώσει» την απομάκρυνση εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, διατάσσοντας την προσωρινή απασχόλησή του (μέχρι να βγει οριστική απόφαση επί της αγωγής) σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη.

Η επιχειρούμενη συρρίκνωση της δικαστικής προστασίας και στον ιδιωτικό τομέα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων που κατήγγειλε ότι «επ' ευκαιρία της ρύθμισης του ζητήματος των συμβασιούχων η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ και παραβύστω να δώσει το τελειωτικό κτύπημα και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καταργώντας ουσιαστικά τα ασφαλιστικά μέτρα».

Σχετικά με τους συμβασιούχους και τις προσωρινές διαταγές προβλέπεται η ταχύτατη εκδίκαση όλων των υποθέσεων πριν από την 1-1-13 (ακόμα και αν έχουν προσδιοριστεί οι σχετικές δίκες για αργότερα) και σε περίπτωση που η δίκη δεν γίνει (π.χ. εξαιτίας του συμβασιούχου) θα παύει αυτόματα η προστασία της προσωρινής δικαστικής διαταγής, με συνέπεια την άμεση απομάκρυνσή του.

Ύστερα από τη γνωστή «κόντρα» ανάμεσα στους πρώην υπουργούς Α. Μανιτάκη - Α. Ρουπακιώτη για τις προσωρινές διαταγές, οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου προβλέπουν ότι:

* Η συζήτηση των προσωρινών διαταγών θα γίνεται μέσα σε δύο ημέρες από την κατάθεση της αίτησης και εφόσον γίνει δεκτή, τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να συζητηθούν μέσα σε 30 ημέρες. Αν αναβληθεί η υπόθεση για οποιοδήποτε λόγο, παύει αυτοδικαίως να ισχύει η προσωρινή διαταγή. Ο δικαστής, μετά τη συζήτηση μπορεί να παρατείνει την προσωρινή διαταγή, αλλά αν ματαιωθεί η συζήτηση, δεν επιτρέπεται νέα προσωρινή διαταγή.

* Αν παραταθεί η προσωρινή διαταγή, η απόφαση πρέπει να εκδίδεται μέσα σε 20 ημέρες.

* Αν το ασφαλιστικό μέτρο υπέρ του εργαζόμενου διαταχθεί πριν να κατατεθεί η κύρια αγωγή, αυτή πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 30 ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης (η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται σε ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν προσημείωση υποθήκης, νομή, κατοχή).

* Όταν η πραγματική απασχόληση έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, η αγωγή (κατά της απόλυσης) μπορεί να αναβληθεί μόνο μία φορά και εφόσον υπάρχει λόγος ανώτερης βίας και η νέα δίκη γίνεται το πολύ σε 40 μέρες, αλλιώς αυτόματα αίρεται το ασφαλιστικό μέτρο υπέρ του εργαζόμενου. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται το πολύ σε δύο μήνες, ενώ αν ματαιωθεί η συζήτηση της αγωγής, παύει αυτοδικαίως να ισχύει και το ασφαλιστικό μέτρο.

Για τις ήδη εκκρεμείς υποθέσεις όσων συμβασιούχων έχουν πετύχει την προσωρινή παραμονή τους με προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκασή τους μέσα στο καλοκαίρι και οπωσδήποτε πριν από την 1-11-13, ακόμα και με αλλαγή της ημερομηνίας και κλήση των διαδίκων. Αν η δίκη δεν γίνει, σταματά η προσωρινή δικαστική προστασία και ο συμβασιούχος απομακρύνεται αυτόματα.

Πηγή : imerisia.grΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
VIDEO
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - LIVE
ΕΡΤ1 - LIVE